In Corona quarantaine, met de honden

Gepubliceerd op 16 maart 2021 om 07:45

Mijn man komt echt ALLEEN op het werk.

Ja lekker dan!! Dat was toch een beetje mijn allereerste reactie toen we de uitslag van de coronatest van mijn man binnenkregen. We zijn al vanaf het begin van de crisis erg voorzichtig en we zijn heus geen heiligen maar over het algemeen houden we ons goed aan de regels. Ik zelf kom bijna nergens en mijn man komt eigenlijk alleen op het werk.

Daar is al een aantal weken een corona-puinhoop aan de gang. Op het moment van dit schrijven zijn er daar meer dan 50 mensen besmet. Het was de laatste paar weken dan ook niet de vraag OF hij Corona zou krijgen, maar slechts wanneer. En inderdaad het is niet normaal, maar ja, je begint erg weinig tegen een lokale overheidsorganisatie. Verstand op nul en draaien maar, helaas.

Toch wel zuur als je zelf zo goed oplet en dan noodgedwongen in een situatie terecht komt waarbij de kans op een coronabesmetting belachelijk hoog is. Enfin dat is een hele andere discussie.

 

Aanbevelingen van het RIVM

Als je uitslag positief is dan krijg je een hele waslijst aan regels, voorschriften en aanbevelingen. De meeste kennen we allemaal wel.

Toch stonden er ook een paar verassingen in. Zo was ik bijvoorbeeld overtuigd van het feit dat je minimaal 15 minuten in de buurt van iemand met corona moest zijn geweest om besmet te kunnen raken. Dat blijkt min of meer waar, het gaat om 15 minuten per 24 uur. Dus ook bij meerdere kortstondige contacten kun je iemand besmetten. Wist ik echt niet. Weer wat geleerd!

Maar toen kwam er serieus een hele pagina aan voorschriften voor als je huisdieren hebt.?! Ik dacht dat dit allang uit de wereld was, dat hele huisdierbesmetting-gebeuren. Blijkbaar niet. In een notendop is het advies:

  • Vermijd contact met je huisdier, knuffel niet en laat je niet likken.
  • Houd honden en katten zoveel mogelijk binnen tijdens je isolatie- of quarantaineperiode en/of die van je huisgenoten.*
  • Laat honden enkel kort en aangelijnd uit.
  • Laat een niet-zieke huisgenoot voor het huisdier zorgen, als dat mogelijk is.
  • Goede hygiëne is extra belangrijk.

De laatste 2 punten leken me vanzelf sprekend, echter de eerst 3 waren overduidelijk geschreven door iemand die nog nooit een huisdier, zeker geen hond heeft gehad.

Ja luister of ik moet nou net degene zijn die mijn honden en mezelf volledig niet onder controle heeft hoor maar serieus...

Vermijd contact met je huisdier, knuffel niet en laat je niet likken.

Nou ok, dat laten likken door je hond is ook onder hondenbezitters een heikel punt, je hebt hele duidelijk voor- en tegenstanders als het gaat om het je af laten lebberen door je viervoeter; zij die ervan gruwelen en zij die het met een liefdevol hart ondergaan. En ja ik durf het best te bekennen ik ben van de tweede groep. En ik kan je vertellen Boeddha houdt het HEEEEEL lang vol. Ik maak er wel een eind aan hoor, ik weet serieus niet waar ZIJN grens ligt en ik zie het niet gebeuren dat ik daar ooit ga achterkomen. Maar goed ik ben praktisch de hele dag thuis en er wordt veel gekroeld, geaaid, geknuffeld, en gekust. Ik heb uitgerekend dat ik ongeveer 14 dagen in quarantaine zal zitten (mits is zelf ook ziek wordt natuurlijk) ja en sorry dat gaat hem gewoon niet worden. Ik hou dat niet vol en mijn man niet en de hondjes niet. Een poging is niet eens haalbaar.

Houd honden zoveel mogelijk binnen?

Mmmm, dat vond ik op zich een beetje een gek punt. Als er verder niemand in de tuin komt bijvoorbeeld en de hond heeft er plezier in om lekker in het gras te liggen, zie ik persoonlijk niet hoe dat voor een verhoogd risico op besmetting voor wie dan ook zou kunnen leiden. Lijkt wel of dit een beetje klakkeloos is overgenomen uit de richtlijnen voor mensen? Tja beetje wazig als je het mij vraagt.

Laat honden enkel kort en aangelijnd uit.

Nou dat laatste daarover kunnen we discussieren. Als een baas kan garanderen dat zijn hond niet naar andere mensen / dieren gaat en onmiddellijk komt als hij roept, lekker laten rennen dan! En honden enkel kort uitlaten?! Twee weken aan een stuk?! Ik denk dat we dan ergere problemen hebben dan Corona eerlijk gezegd. Het advies zou moeten zijn om zoveel mogelijk op plaatsen te lopen waar weinig mensen komen denk ik.  Een van de plekken waar ik loop, komt misschien 1 keer per maand nog eens iemand anders, en ik denk dat zelfs dat al veel is. Ik rij er met de auto heen en ik en mijn honden komen dus met niemand in contact.

Eerlijk RIVM dit verdient geen schoonheidsprijs. Misschien nog eens naar kijken?! Het is goed voor mensen om te weten wat de risico’s zijn, maar hoewel ik me in veel voorschriften kan vinden zie ik deze niet helemaal zitten. Het moet ook nog te doen zijn he? Vind ik eerlijk gezegd met al die quarantaine regels. Apart zitten, liggen, slapen, aparte wc, apart servies hele dag door het huis lopen met ontsmettingsmiddel, poetsdoekjes en 2 weken telefonisch contact met mijn man? Ja ik snap het wel hoor, maar dat gaat hier dus niet gebeuren. Ons huisje is daar trouwens ook veel te klein voor, we hebben geen tweede toilet en ik zou niet weten waar ik een tweede bed moet wegzetten... Maar goed ik dwaal weer vreselijk af.

Ik ben wel benieuwd hoe jij erover denkt eigenlijk. Zouden die regels met betrekking tot je huisdier voor jou haalbaar zijn? Laat het me weten.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.