O jee, loslopende honden.....(en een eigenaar die niet van plan is ze aan te lijnen)

Gepubliceerd op 10 maart 2021 om 09:47

Mijn honden zijn echt superlief... voor ONS!! Ze houden geen van beiden van vreemde mensen en ik respecteer dat. Verder is Boeddha enorm snel overprikkeld en die combinatie maakt dat ik al een aantal jaren, elke dag een aantal keer de honden in de auto laad om er vervolgens mee naar het buitengebied te rijden.  Een heel stuk prettiger voor mijn honden en zeker ook voor mezelf. Boeddha en Takkie kunnen op die manier lekker aan de lange lijn lopen, ongestoord snuffelen en en zo kan ik de stressopbouw tijdens de wandelingen voor hen en voor mij tot een minimum beperken.

 

Eerst schaamde ik me een beetje dat ik mijn honden maar niet “rustig kon houden” en er perse mee naar het buitengebied moest rijden. Want zoals de maatschappij er tegenaan kijkt is het vooral MIJN schuld dat de honden “niet luisteren”. Terwijl ze luisteren als een vinkje, als er niemand bij is. Maar sinds een aantal jaar weet ik beter en ben ik trots op mezelf dat ik ervoor heb gekozen niet steeds de confrontatie aan te gaan. Dat gevoel werd eigelijk alleen maar versterkt sinds ik op Instagram het account volg van Nina van Tilbeurgh. Ze is een gedragsdeskundige uit de regio die zich met name heeft gespecialiseerd in buitenlandse honden en de uitdagingen die dit met zich mee kan brengen. Ik leer veel bij, maar wordt vooral ook veel gesteund in de keuzes die ik maak.

 

Vandaag ging het BIJNA helemaal mis!

Ik loop zoals ik al zei,  in gebieden waar echt helemaal niemand komt of waar bijna niemand komt en waar ik ruimte en overzicht genoeg heb om uit te wijken indien nodig.......tenminste.  Als de andere persoon dat ook zo doet. En gelukkig doet BIJNA iedereen die daar loopt dat. Vandaag ging het echter bijna mis. Niet mijn schuld, niet die van Boeddha, niet die van de andere hond maar van de eigenaar die zich van niks of niemand iets aan leek te trekken.

 

De middagronde loop ik vaak samen met mijn man, waarbij hij met Takkie loopt en ik met Boeddha. Het gebied is, zeker in deze tijd van het jaar uitgerust met veel plassen die de afstand tot andere wandelaars ook nog eens extra maakt. Heerlijk dus. Toen ik er vanmiddag aan kwam, zag ik al  iemand anders lopen met 4 honden. Leuk hoor zo’n kleine roedel. Het was een stelletje enthousiastelingen. Mijn glimlach was echter van korte duur, toen ik constateerde dat de honden wel erg ver van hun - op de telefoon bezig zijnde baas - liepen.

 

Niet in paniek raken, denk na!

Toen ik zag dat zijn mij in de smiezen kregen riep ik de man toe dat mijn hond niet samen kan met zulke druktemakers en vroeg of hij ze wilde terugroepen. De man keek nog niet op of om..... Ik begon het een beetje benauwd te krijgen en probeerde vooral rustig te worden, want mijn opgewonden bui, zou onmiddelijk door Boeddha worden aangevoeld en overgenomen. Mijn man had het ook gezien en liep met Takkie de andere kant uit richting de man en riep hem ook toe......GEEN reactie.  Toen alle honden om Takkie en mijn man aan het ronddansen waren, duurde het niet lang voordat Takkie liet merken dat hij hier niet van was gediend, kort maar krachtig haalde hij uit. Dat was genoeg om hen te doen afdruipen....... Ze leken onmiddelijk te besluiten dan maar gezellig bij mij op bezoek te komen. De kleine honden veranderde gelukkig van gedachten maar de Border Collie leek zijn besluit te hebben genomen en kwam in volle vaart op ons afgerend. DIt zou gegarandeerd verkeerd gaan, wat moest ik doen, niet in paniek raken, denk na!

 

Wauw, dat werkte verassend goed

De Collie kwam aangedaverd, ik liet Boeddha zitten en ging naast hem staan Ik maakte me groot, stak een hand omhoog en riep kordaat NEE!! De hond kwam op een meter of 10-15 tot stilstand en keek me twijfelend aan. Toen hij aarzelend een klein stapje mijn kant uitkwam riep ik nog een keer NEE! En waarempel de hond draaide zich om en rende weer net zo hard weg als hij kwam aangerend. Wauw, dat werkte verassend goed! Een zo mogelijk nog groter wonder, was dat Boeddha al die tijd rustig was blijven zitten, niet blafte, niet omhoog kwam, niet zijn haren omhoog gooide. Hij keek me schaapachtig en we liepen door. Beide een beetje in de war denk ik hahaha.

 

Waar het vandaan kwam, geen idee. Maar jeetje wat werkte dat wonderbaarlijk goed, ik moest er een beetje om lachen maar kon een gevoel van trots niet onderdrukken. En die onbehoorlijke man? Die liep overstoorbaar door. Ja sommige mensen zijn nu eenmaal onverbeterlijk. 

 

Lieve mensen, JOUW hond kan wel sociaal zijn en het leuk vinden om met andere honden te spelen, maar niet elke hond is hiervan gecharmeerd. Als een andere eigenaar zijn hond aan de riem heeft of vastmaakt als hij jou ziet, PLEASE heb het respect om dit ook te doen om of in elk geval de hond bij je te roepen. Als mijn hond had gebeten, was hij de boosdoener geweest, terwijl zowel hij als ik niets fout deden. De border collie overtrad allle beleefdheidsregels ........ om nog maar te zwijgen over de eigenaar.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.